• nl
    • en

In gesprek met Plastisch Chirurg Wouter van der Pot over Liposuctie

Geschreven door Lindsay van der Looij – founding partner van KNAP, huidspecialiste en dieet guru.

Vaak krijg ik de vraag van cliënten die liposuctie hebben ondergaan wat de beste behandelingen zijn om het resultaat te optimaliseren het herstel proces te versnellen. Ook krijg ik vaak vragen over liposuctie zelf en wat haalbaar is qua vetreductie. Daarom ben ik in gesprek gegaan met Plastisch Chirurg Wouter van der Pot en heb ik hem alles gevraagd over Liposuctie en het herstelproces. Wouter werkt bij Blooming Plastische Chirurgie in Haarlem.

1. Even voorstellen wie is Wouter?

That’s me! Ik ben Wouter van der Pot. Ik ben plastisch chirurg bij Blooming Plastische Chirurgie in Haarlem waar ik veel cosmetische operaties uitvoer; van borstvergrotingen tot facelifts, ooglidcorrecties, buikwandcorrecties en liposucties.

2. Liposuctie: wat is het precies?

Lipo = vet, suctie = zuigen. Dus simpelweg gezegd liposuctie betreft het wegzuigen van vet. We gebruiken een hol buisje (canule) met een stompe tip welke je onder de huid kan schuiven via een klein steek-openingetje (bijvoorbeeld door je navel). Aan dat buisje zit een zuigslang en als je de canule heen en weer beweegt kun je op bepaalde plekken vet weghalen. Het is de truc om dit zo egaal mogelijk te doen, zodat je geen onregelmatigheden of deukjes krijgt. Het is tevens belangrijk om niet te oppervlakkig te zitten, want dan heb je risico op oneffenheden. Verder moet je natuurlijk goed oppassen dat je niet op plekken komt waar je niet wilt zijn, zoals bij bloedvaten, zenuwen, organen etc.

Er zijn allerlei verschillende canules; verschillende maten, vormen, verschillende vormen gaatjes erin, allemaal voor verschillende doeleinden. Er is dus veel meer mee te doen dan mensen denken. Zo kan het verwijderde vet tegenwoordig ook gebruikt worden om elders in het lichaam te vullen (bijvoorbeeld bij de borsten en de billen). Daarnaast is de High Definition Lipo Sculpture enorm in opkomst; hiermee kun je onder andere een sixpack in het vet van de buik “etsen”, ook wel “abdominal etching” genoemd. Kortom; er gebeurt van alles op het gebied van liposculptuur.

3. Hoeveel zones kunnen er in 1 operatie behandeld worden en hoeveel vet kan er in totaal worden weggehaald?

Je moet je realiseren dat hoewel er aan de buitenkant maar een paar sneetjes zichtbaar zijn, er onderhuids een enorm wondbed is bij uitgebreide liposucties. Behalve dat je bont en blauw kan zijn daarvan (en heel erg moe omdat je lichaam best wat wondgenezing moet verrichten), kun je ook niet zomaar eindeloos vet weg blijven halen.

Ten eerste moet het te behandelen gebied (ook als je onder narcose bent) geïnfiltreerd worden met verdovingsvloeistof (opgelost in zout water). Als je extreme hoeveelheden daarvan injecteert kun je electrolyt stoornissen krijgen. Ten tweede neemt de kans op complicaties toe als je hele grote gebieden gaat behandelen.

Qua zones is het maar net wat je een zone noemt. Je kunt makkelijk onderbuik, bovenbuik, flanken en love handles doen. Dat is 4 zones. Je zou de bovenbenen daarbij kunnen doen, maar om dan ook nog de armen te doen, dan wordt het herstel wel heel taai. Ik zou dus zeggen dat globaal gesproken 5-6 zones doorgaans wel het maximum is. Wat betreft de totale hoeveelheid vet, ook dat hangt af van de regio’s en de patiënt, maar ik zou zelf niet snel meer dan 7 liter weghalen en blijf daar doorgaans ver onder. Safety first!

4. Kun je bij een liposuctie ook voor bepaalde ´contouren´ kiezen als client?

Ja en nee. Ja, want je kunt aangeven welke zones je meer wilt behandelen dan andere. Daarmee kun je de contour veranderen. Nee omdat je contour niet alleen bepaald wordt door je vet. Ook je spier- en botbouw bepalen je contouren immers en daar veranderen we met een liposuctie niets aan.

5. Welke zones zijn de meest gevraagde zones?

Buik, flanken, bovenbenen (binnen- en buitenzijde) en de onderkin.

6. Voer je ook de bilvergroting (BBL) techniek uit?

Ja, dat doen we ook bij Blooming Plastische Chirurgie. Ik doe dit niet met extreme hoeveelheden, zoals in Zuid Amerika en Miami wel gebruikelijk is. Dit gezien de toenemende risico’s op vet-embolieën (stukjes vet die in de bloedbaan terecht komen) bij grotere hoeveelheden. Maar ik voer inderdaad de bilvergroting aan de hand van lipofilling uit. Wel vaker lipofilling van de borsten dan van billen trouwens.

7. Wanneer onderga je liposuctie onder lokale narcose en wanneer onder algehele narcose?

Wij zitten met onze cosmetische privé kliniek binnen de muren van het Spaarne Gasthuis. Daar opereer ik ook mijn patiënten (of in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk). Dus ik heb de beschikking over een operatiekamer en hele goede anesthesisten. Daardoor kunnen we vrij makkelijk narcose aanbieden. Als je grotere gebieden gaat behandelen is het erg moeilijk dit onder lokale verdoving te doen; het blijft dan gewoon erg oncomfortabel voor zowel de arts als de patiënt. En de mensen die bij mij komen hebben meestal het verzoek grotere gebieden te behandelen.

Ik vind het altijd erg vervelend als mensen tijdens een behandeling veel pijn ervaren. Dan merk ik dat een groot deel van mijn aandacht uitgaat naar het discomfort van de patiënt, ipv naar de operatie. Ik stop dan ook eerder, terwijl ik eigenlijk nog wat meer weg had willen halen. Kortom; voor goede liposculptuur moet je wat mij betreft gewoon onder narcose, dan krijg je een beter resultaat. Een klein gebiedje rond de navel of de onderkin, of alleen de binnenzijde van de bovenbenen zou je prima onder lokale narcose kunnen doen. Maar zoals eerder genoemd doe ik meestal veel meer, dus 95% doe ik onder narcose.

8. Hoe ziet de downtime er uit van liposuctie?

Je moet het niet onderschatten. “Prepare for the worst, hope for the best” zeg ik altijd. Het is namelijk moeilijk te voorspellen; de ene persoon heeft echt heel weinig last en doet al heel snel alles weer, de andere persoon is echt bont en blauw en kreupel en strompelt de eerste 2 weken. Als je je op het ergste voorbereid kan het alleen maar meevallen. Ik adviseer mensen daarom om 4 tot 6 weken een drukpak te dragen (dat meten we aan en bestellen we van tevoren). De eerste 2 weken is het lekker als je geen belangrijke (werk) afspraken hebt.

Betreft het versnellen van de herstelperiode stuur ik mijn patiënten tegenwoordig allemaal naar KNAP voor lymfedrainage. Na liposuctie kan de cliënt in het begin bobbels en oneffenheden ervaren. Dit zijn vaak vochtophopingen doordat er´trauma´ is toegebracht aan het lichaam. Door deze ophopingen effectief te masseren kan het vocht sneller worden afgevoerd wat ten goede komt aan het resultaat.

Lymfedrainage is een massagetechniek die zich richt op de lymfevaten. Lymfe is een vloeistof die door ons lichaam stroomt en deze vloeistof is verantwoordelijk voor het afvoeren van afvalstoffen en overtollig vocht. Door het masseren van de lymfen wordt deze functie gestimuleerd en geboost waardoor het lichaam effectiever afvalstoffen en vocht kan afvoeren. Lymfedrainage betreft een speciale ´pompende´ massage techniek. Deze manier van masseren voelt zeer aangenaam aan (´aai techniek´) en is absoluut doeltreffend. De therapeute werkt op het lichaam van onderen naar boven toe om effectief het opgehoopte vocht uit het lichaam te masseren.

Gedurende week 3 en 4 kun je al veel meer, maar moet je het lichaam nog wel rust gunnen. Week 5 en 6 kun je echt weer wat actiever zijn. Sporten adviseer ik pas na 6 weken. Alles hangt er natuurlijk ook vanaf hoe uitgebreid de ingreep is geweest; bij kleinere liposucties kun je zeker al wat sneller dingen doen.

9. Hoe lang duurt het tot je het uiteindelijke resultaat ziet?

Ik leg altijd uit dat de canule die vet wegzuigt een soort hol tunneltje achterlaat dat zich meteen vult met wat wondvocht en eventueel wat bloed. Dus je ziet in het begin echt weinig resultaat; hetzelfde volume zit er nog. Met een goed drukpak en goede lymfedrainage behandelingen zie je na een week of 6 al aardig goed te nieuwe contour. Sommige plekjes kunnen nog wat hard voelen bij sommigen, dus om patiënten niet te ongeduldig te laten zijn, zeg ik vaak dat je het uiteindelijke resultaat echt 3-6 maanden moet geven.

10. Welke behandelingen adviseer jij na liposuctie om het genezingsproces te versnellen? En waarom?

Lymfdrainage massage zoals hierboven genoemd. Deze techniek helpt om vocht sneller af te voeren en verklevingen te voorkomen. Daarnaast maakt deze massage alles veel sneller soepel en zacht waardoor het herstelproces daadwerkelijk zal versnellen. Daarnaast kan Radiofrequentie ook het herstelproces een handje helpen.

11. Omdat je bij liposuctie vet weg haalt kan de huid wat rimpeliger worden; trekt dit uit zichzelf bij? Zijn er behandelingen die de huid kunnen helpen?

Dat hangt van heel veel factoren af. Bij jonge mensen is de huid vaak meer elastisch dan bij oudere mensen. Als je hebt gerookt, veel zonlicht hebt gezien, veel af bent gevallen etc dan kan de mate waarin de huid terug veert enorm tegenvallen. Het is essentieel om dit voor de operatie goed in te schatten. Als plastisch chirurg combineer ik natuurlijk in de meerderheid van de gevallen behandelingen. Bijvoorbeeld: ik doe een buikwandcorrectie in combinatie met liposuctie. Of ik doe liposuctie van een onderkin icm een facelift. Laat je altijd uitvoerig informeren en stel vragen aan de arts.

Goede non invasieve herstel behandelingen zoals Lymfedrainage en radiofrequentie kunnen helpen om de huid sneller te laten herstellen.

12. Hoe helpt Radiofrequentie nou precies bij het genezingsproces? Kun je daar iets meer over uitleggen?

Radiofrequentie kan helpen om de huid (die in eerste instantie wat losser zal zijn na een liposuctie) te verstrakken tijdens het herstelproces. Bij KNAP wordt gewerkt met de innovatieve MP2 technologie van de Venus LegacyTM.  Deze behandeling brengt een warmte reactie in de huid op gang die het natuurlijke herstelvermogen van de huid helpt te stimuleren. Het proces laat de huid samentrekken wat leidt tot versteviging en rimpel vermindering. Ideaal dus om eventuele (tijdelijke) verslapping van de huid na een liposuctie een handje te helpen. Daarnaast helpt radiofrequentie ook om de aanmaak van nieuwe fibroblasten (die voor collageen zorgen) en bloedvaatjes te boosten. Dit alles resulteert in een mooiere egalere huidstructuur.

13. Wat adviseer jij op het gebied van voeding en supplementen na een liposuctie?

Ik adviseer een goed en gezond dieet, beweging en voldoende vitamine C inname voor een goede wondgenezig.

Lindsay: ¨Bij Knap adviseren we supplementen voor huidverbetering en collageenaanmaak gedurende een kuur Lymfedrainage. Skinhydrate van Laviesage bijvoorbeeld helpt om de vochtregulering van het lichaam in een optimale balans te brengen. Dit supplement is opgebouwd uit onder andere glucosamine, vitamine C en hyaluronzuur. Hyaluronzuur kan wel 1000 keer zijn eigen gewicht aan water binden: het verbindt het in de huid aanwezige collageen en elastine en zorgt daarmee voor zichtbaar meer volume in de middelste huidlaag. Daarnaast helpt het supplement op de celverbindingen in de huid te optimaliseren waardoor de cellen in de huid beter op hun plaats blijven.

Daarnaast kan de Elixer van Cellics ook een mooie aanvulling zijn. Dit product bevat maar liefst 27 cell- en skinboosters die jouw huid en lichaam nodig heeft om het natuurlijke verlies aan bouwstenen tegen te gaan. De Elixer helpt cellen op te bouwen en te herstellen.¨

14. Hoe snel mag je weer sporten na een liposuctie?

In principe na 6 weken maar zoals eerder genoemd verschilt dit per persoon. Overleg dit altijd met je behandeld arts.

15. Blijft het weggehaalde vet voor altijd weg?

Ja! Je hebt een X aantal vetcellen in je lichaam die op een bepaalde manier verdeeld zijn. De cellen die weg zijn gehaald komen in principe niet meer terug. Andere cellen kunnen wel in grootte toenemen als je dikker wordt en er dus meer vet opgeslagen moet worden. Zorg daarom voor een gezonde levensstijl met pure voeding en voldoende sport om aankomen te voorkomen. Zo geniet je optimaal van het resultaat.

16. Komt het weleens voor dat er een ´touch up´ nodig is? Bijvoorbeeld ongelijkheid aan beide kanten?

Uiteraard. In sommige gevallen moet je wel eens iets na-corrigeren. Of je nou oogleden, borsten of liposucties doet, het kan altijd een keertje voorkomen dat iets nog niet helemaal naar wens is. Asymmetrie is daar inderdaad een goed voorbeeld van. Hoewel zeldzaam, het komt voor. Vaak zijn dat kleine na-correcties; die kunnen meestal wel onder lokale verdoving worden uitgevoerd.

17. Tot slot hoe onderhoud je het resultaat het beste?

Stabiel blijven in gewicht, niet roken en gezond leven!

Deze client heeft een buikwandcorrectie in combinatie met liposuctie ondergaan.

Overweeg jij een liposuctie en kom je graag in contact met Wouter voor een consult? Klik dan hier om een afspraak met hem maken.

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services